Tânără traducătoare din România, premiată la Bruxelles

email
Juvenes Translatores Official Logo

Juvenes Translatores ( Wikipedia)

Câștigătorii din acest an ai concursului pentru tinerii traducători „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană, au fost premiaţi la Bruxelles. Douăzeci și șapte de elevi de liceu, câte unul din fiecare stat membru, au fost invitați la Bruxelles în vederea acordării premiilor și diplomelor pentru efectuarea celor mai bune traduceri. România a fost reprezentată de Anna Kiss, elevă a Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu-Mureș. În cadrul ceremoniei de premiere, Anna a vorbit despre experiența extraordinară trăită cu ocazia concursului Juvenes Translatores.

Fiecare elev a selectat câte un text de o pagină scris în una dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE. Textul respectiv a fost apoi tradus în una dintre celelalte 22 de limbi. Deși majoritatea elevilor au ales limba engleză ca limbă sursă, numărul total de combinații de limbi folosite a fost de 148, cel mai mare de la lansarea concursului în 2007. Câștigătoarea României a ales să traducă un material din limba română în limba maghiară.

Tema din acest an a fost voluntariatul (pentru a marca Anul European al Voluntariatului 2011), mulți dintre concurenți hotărându-se să se înscrie ulterior ca voluntari în diferite organizații de binefacere. Anna este un exemplu în acest sens, ea făcând parte ca voluntar din fundația „II. Rákóczi Ferenc Alapítvány”. După ceremonie, elevii câștigători s-au întâlnit cu traducătorii din cadrul Comisiei care au pregătit textele originale pentru concurs și au notat lucrările concurenților.

Înregistrarea ceremoniei de premiere poate fi urmărită la linkul: http://ec.europa.eu/translatores/index_ro.htm

Enhanced by Zemanta

Popularity: 13%1 Comment

  1. Felicitări tinerei Anna Kiss şi mult noroc în viaţă! Exemplul său merită a fi urmat.

Votaţi ATR Blog!

Votaţi ATR Blog în competiţia Top 100 Language Professional Blogs 2012!

Vote the Top 100 Language Professional Blogs 2012

Abonaţi-vă la ATR Newsletter!Cititori online

Răsfoiţi arhivele!

Categorii