Modificări în DEX, ediţia 2012

email
The new building of Romanian Academy Română: N...

În ediţia din 2012 a DEX-ului, au fost schimbate definiţiile considerate ofensatoare ale unor cuvinte precum “rom”, “jidan” sau “ţigan”. Modificările au fost realizate ca urmare a unei recomandări făcute de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) Academiei Române şi Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan” de a schimba felul în care este definit cuvântul “ţigan” în DEX. CNCD le-a recomandat celor două instituţii să pună în dreptul celei de-a treia definiţii a cuvântului “ţigan”, “epitet dat unei persoane cu apucături rele”, precizarea că acest sens este unul peiorativ. Ediţia din 2012 a DEX-ului respectă această recomandare şi modifică şi alte definiţii considerate jignitoare sau nepotrivite, în jur de 30 la număr.

Astfel, noua definiţie a substantivului “rom”, de pildă, este “termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic originar din India şi răspândit mai ales în Sudul şi Estul Europei, înlocuind denumirea de ţigan, considerată peiorativă”.

De asemenea, în noul tiraj DEX au fost modificate definiţiile unor derivate ale cuvântului “ţigan” şi alţi termeni care fac referire la această etnie, făcându-se precizarea “adesea peiorativ” şi pentru “balaoacheş”, “baragladină”, “bulibaşă”, “chivuţă”, “corturar”, “faraon”, “gitană”, “jude”, “laie”, “lăieţ”, “lingurar”, “puradel”, “rom”, “rudar”, “sălaş”, “ţigan”, “ţigănaş”, “ţigănatic”, “ţigăncuşă”, “ţigăncuţă”, “ţigăneală”, “ţigănel”, “ţigănesc”, “ţigăneşte”, “ţigănie”, “ţigănime”, “ţigănos”, “ţigănuş”, “ursar”.

Explicaţia termenului “jidan” a fost, de asemenea, modificată, în urma solicitării Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi a reprezentanţilor comunităţii evreieşti. Astfel, primul sens este “termen injurios la adresa unui evreu”, după cum a fost folosit în propaganda legionară, iar cel de-al doilea este “evreu”, cu precizarea “învechit şi popular”, înlocuind precizarea “familiar” din tirajul DEX anterior, din 2009.

Mai multe detalii: Academia Română: Schimbarea definiţiei termenilor "ţigan" şi "rom" nu reprezintă o cedare a Academiei – Mediafax; A apărut DEX-ul CORECT POLITIC. Cum a modificat Academia Română definiţiile cuvintelor "ţigan", "jidan", "homosexualitate" şi "iubire" – Gandul

Popularity: 14%


Votaţi ATR Blog!

Votaţi ATR Blog în competiţia Top 100 Language Professional Blogs 2012!

Vote the Top 100 Language Professional Blogs 2012

Abonaţi-vă la ATR Newsletter!Cititori online

Răsfoiţi arhivele!

Categorii